Gedde – den største og mest udbredte rovfisk i Danmark

Af Frits Ahlefeldt – FritsAhlefeldt.com

Engelsk: pike – Tysk: Hecht – Svensk Gädde

Akvarel af gedde fisk

Gedde – Dansk ferskvandsfisk

Gedden er en helt op til 150 cm. lang, og næsten 30 kg. tung rovfisk, der kan findes i over 1000 søer og vandløb i Danmark. Men man kan også finde gedden i mange fjorde og i brakvand omkring Bornholm. Gedden er meget velcamufleret og står ofte på lur mellem vandplanter, hvor den venter på at en intet-anende fisk, ælling frø eller andet kommer tæt nok på til at den kan foretage sit lynhurtige overraskelses-angreb. Gedden er en af verdens mest udbredte ferskvands-rovfisk. I Europa og Danmark findes kun en slags, på dansk kaldes den almindelig gedde, eller bare gedde

Gedden er vidt udbredt i Danmark, den findes i rigtig mange søer og en masse vandløb. Især vandløb uden altfor stærk strøm og med steder hvor gedden kan skjule sig og foretage sine angreb fra. Gedden er kendt for at være glubsk og ikke gå af vejen for at spise andre gedder, selv nogle der er næsten samme størrelse som den selv.

Hun-gedden er den største

Hun-gedder kan blive væsentligt større end hannerne og også ældre, helt op mod 30 år,  og i nogle søer findes der legender om kæmpe-gedder – gedder som man kun har set skyggen af, men aldrig fanget. Den største gedde som med stor sikkerhed er fanget i Danmark er den berømte Grarup gedde på over 26kg. og op mod 150cm. Og Grarup gedden blev ikke fisket, men skudt med et jagtgevær og slæbt i land helt tilbage i 1929.

Gedderne kan opnå en anseelig størrelse forbløffende hurtigt, herhjemme er det ikke ualmindeligt at gedder er vokset med over 1cm. i længde om ugen, og på få måneder er gået fra at være bittesmå fiskelarver til over 40cm. lange frygtingydende og alt-slugende, lynhurtige rovfisk. Men trods deres hurtige vækst har man måttet opgive at opdrætte dem, som man gør med f.eks. ørreder og karper. Gedderne er simpelthen for forslugne. I bassin med gedder til udsættelse er der eksempler på at gedderne har haft så travlt med at æde løs af deres artfæller, at antallet af gedder blev halveret på bare en uge.

fiskeri efter gedder

Tidligere var erhvervsfiskeri efter gedder til eksport (især til Tyskland) meget mere udbredt i fjordene i de indre danske farvande, men de senere år er både antallet af gedder gået meget tilbage og det samme er antallet af erhvervsfiskere. Nogle mener det kan skyldes klimaændringer, hvor større strømme af saltvand fra Skagerak har gjort det af med størstedelen af de salt-følsomme gedder. Samtidigt med at det nøjsomme liv som mindre erhvervsfisker, ikke kan opfylde de materielle krav de unge stiller til sig selv og hinanden idag.

Til gengæld er sport og lystfiskeri efter de godt fightende og tit store gedder stadigt populært. Og gedden er blandt de allermest eftertragtede sportsfisk herhjemme. Både for lokale og turister.